Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Najpogostejši vzroki za boleče grlo

Grlo lahko začne boleti nenadoma, ob tem pa se pojavijo različni neprijetni simptomi – od težav pri požiranju do popolne izgube glasu. Poglejmo, kaj se ob tem dogaja v telesu in kateri so najpogostejši vzroki za težave.

Boleče grlo je eden od najbolj razširjenih simptomov okužbe zgornjih dihal in vse leto pogost razlog za obisk zdravnika.
Običajno ga povzročajo okužbe in okoljski dejavniki, kot so suh zrak ali prašni delci v zraku. Težave so sicer neprijetne, vendar večinoma izginejo same ali z minimalnim simptomatskim zdravljenjem.

Boleče grlo je simptom različnih bolezni. Glede na prizadeti del ločimo:

Akutne virusne okužbe dihal, gripa in drugi virusi

Več kot 90 % vnetij grla je povezanih z virusnimi boleznimi. Najpogostejše so:

  • prehlad (povzročajo ga različni virusi),
  • gripa,
  • angina,
  • infekcijska mononukleoza,
  • ošpice.
Angina in druge bakterijske okužbe

Vzrok za boleče grlo so lahko tudi bakterijske okužbe. Največkrat gre za angino, ki jo spremlja vnetje žrela in mandljev. Povzroča jo bakterija streptokok skupine A. Streptokokno vnetje žrela je vzrok za 30 do 40 % primerov bolečega grla pri otrocih.

Suh zrak

Pozimi, ko prostore ogrevamo, je zrak v njih pogosto presuh. To lahko izsuši sluznico v ustih in grlu, povzroči neprijeten občutek suhih ust in grla ter bolečino.

Včasih se boleče grlo in kašelj pojavita hkrati.

Dim, kemikalije in druge dražljive snovi

Grlo dražijo različne kemikalije in druge snovi v okolju, med drugim:

  • cigaretni in tobačni dim (npr. iz vodne pipe),
  • onesnažen zrak v mestih in industrijskih conah,
  • čistilna sredstva in druge kemikalije.
Poškodbe

Bolečino v grlu lahko povzroči vsaka poškodba grla ali vratu (otrdel vrat). Grlo lahko draži tudi košček hrane, ki se je zataknil v njem.

Boleče grlo je lahko posledica dolgotrajnega vpitja, glasnega govorjenja ali petja. Nad to težavo se velikokrat pritožujejo inštruktorji v fitnesih in trenerji, ki pogosto kričijo.

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

GERB je bolezen, pri kateri se kislina iz želodca vrača v požiralnik, po katerem hrana potuje od ust do želodca. Kislina v požiralniku in grlu peče in povzroča simptome, kot so zgaga, refluks in hripavost.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki