Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Kako v množici izdelkov za boleče grlo izbrati pravega?

Vsi poznamo občutek bolečega grla. Po navadi se začne z blagim praskanjem v grlu, ki se mu kasneje pridruži neprijeten občutek pri požiranju sline, ta pa se lahko razvije v močnejšo bolečino, ki traja več dni. V več kot 90 % boleče grlo povzroči virusna okužba, zaradi katere obisk zdravnika ni potreben. Priporočljivo je, da se zdravljenje začne že ob prvih znakih, saj samo tako preprečimo širjenje okužbe in se izognemo poslabšanju simptomov. Prav tako je zelo pomembno izbrati ustrezno zdravilo.

Različni načini delovanja učinkovin

Nekatera imajo dvojni učinek, za celovito zdravljenje pa se priporočajo zdravila s trojnim delovanjem.

Zdravila se razlikujejo glede na delovanje:

 • lajšajo bolečino,
 • zmanjšujejo (zdravijo) vnetje in
 • odpravljajo vzrok okužbe.

Lajšanje bolečine in zdravljenje vnetja

Nesteroidna protivnetna zdravila (benzidaminijev klorid itd.)

Lokalna nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR) za grlo podobno kot lokalni anestetiki lajšajo bolečino, obenem pa zmanjšujejo vnetje. Tako preprečujejo nastajanje snovi, ki so vključene v vnetne procese, kar zmanjšuje bolečino in znake vnetja (rdečino, oteklino, vroč občutek).

Septabene  vsebujejo benzidaminijev klorid, ki spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil. Deluje protibolečinsko in protivnetno, ima pa tudi lokalni anestetični učinek.

V klinični študiji je bilo dokazano, da protibolečinski (analgetični) učinek zdravila Septabene nastopi že v 15 minutah in traja 3 ure. (1)

Lajšanje bolečine

Lokalni anestetiki

Za lajšanje bolečine v grlu in pri požiranju se uporabljajo tudi lokalni anestetiki, ki zmanjšujejo občutek za bolečino, ker preprečujejo prenos signala za bolečino do možganov. Predel sluznice je zato omrtvičen, kar je za nekatere uporabnike neprijetna izkušnja. V tem primeru so boljša izbira zdravila, ki bolečino zmanjšajo brez omrtvičenja, na primer Septabene.

Odpravljanje vzroka okužbe

Pri vnetem in bolečem grlu ni pomembno samo to, da odpravimo bolečino in zmanjšamo vnetje. Če ne odpravimo vzroka, se okužba lahko razširi in bolečina traja dalj časa.

Antiseptiki (cetilpiridinijev klorid itd.)

Antiseptiki so spojine, ki uničujejo mikroorganizme ali preprečujejo njihovo razmnoževanje. Učinkoviti so lahko proti virusom, bakterijam in/ali glivicam, kar je odvisno od načina njihovega delovanja. Na voljo so v pastilah, ustnih vodicah in pršilih, kot samostojne učinkovine ali v kombinaciji z lokalnimi anestetiki ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Septabene vsebujejo antiseptik cetilpiridinijev klorid, ki uničuje mikroorganizme in preprečuje širjenje okužbe. Spada med širokospektralne antiseptike, saj deluje proti virusom, bakterijam in glivicam.

Pri okužbi je pomembno, da boleče grlo zdravimo celovito. Zato je priporočljivo izbrati zdravilo s kombinacijo učinkovin, ki odpravljajo vzrok okužbe ter olajšajo simptome in znake.

Nedavna študija v laboratoriju je potrdila protivirusno delovanje pastil z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida na SARS-CoV-2. (2)

Antibiotiki

Antibiotiki so skupina zdravil za zdravljenje bakterijskih okužb. Glede na način delovanja ločimo antibiotike, ki bodisi zavirajo razmnoževanje bakterij bodisi jih uničujejo. Vplivajo lahko na nastanek celične stene, tvorbo bakterijskih beljakovin ali prepis dednega materiala bakterij. Glede na obseg delovanja jih delimo na sistemske, ki delujejo na celotno telo, in lokalne, ki delujejo na mestu uporabe.

Sistemske antibiotike predpiše zdravnik pri potrjeni bakterijski okužbi grla. V več kot 90 % pa so za vneto in boleče grlo odgovorni virusi, na katere antibiotiki ne vplivajo, zato njihova uporaba ni smiselna. Posledica neustrezne in čezmerne uporabe antibiotikov je vedno večja odpornost bakterij.

Prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na zeliščni osnovi

Na trgu so različna prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na osnovi zelišč (npr. islandskega lišaja) ali medu. Na voljo so v obliki pastil, pršil in sirupov. Postopki registracije in dajanja na trg so drugačni kot pri zdravilih. Tudi po prihodu na trg njihova kakovost in učinkovitost nista tako strogo nadzorovani kot pri zdravilih brez recepta.

Pri zdravilih brez recepta morajo proizvajalci upoštevati zakon o zdravilih ter v registracijskem postopku dokazati njihovo varnost, kakovost in učinkovitost. Proizvajajo se v skladu z dobro proizvodno prakso, zato jim zdravniki in farmacevti zaupajo.

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju oziroma preprečevanju bolezni, kot velja za zdravila. Zakonodaja v zvezi z njimi je ohlapnejša, obravnava jih zakon o živilih.

Kako si še lahko pomagamo?

Poleg zdravil se priporočata počitek in spanec, da si lahko naš imunski sistem opomore in se bori proti okužbi.

Nekaj nasvetov, kako si lahko pomagamo sami:

 • Dovolj pijemo, da preprečimo dehidracijo.
 • Izogibamo se hrani in pijači, ki bi lahko še dodatno dražili boleče grlo. Bolečino lajšajo juha, čaj ali topla voda.
 • Če je zrak suh, grlo še bolj trpi, zato skrbimo za ustrezno vlažnost v prostoru.
 • Izogibamo se dražljivim snovem. Ne kadimo in ne uporabljamo kemičnih čistilnih sredstev, ki lahko dražijo grlo.

Septabene – zdravilo brez recepta, ki olajša bolečino, zmanjša vnetje in odpravlja vzrok okužbe

Pastile in pršilo Septabene vsebujejo edinstveno kombinacijo dveh učinkovin s trojnim delovanjem. Benzidaminijev klorid spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR), ki olajšajo bolečino in zmanjšajo vnetje. Cetilpiridinijev klorid pa je širokospektralni antiseptik, ki odpravlja vzrok okužbe (viruse, bakterije, glivice). Hiter analgetični učinek (v manj kot 15 minutah) in dolgo delovanje (več kot 3 ure) te edinstvene kombinacije sta bila potrjena v mednarodni klinični raziskavi. Potrjeno je, da so Septabene učinkovito in varno zdravilo za zdravljenje simptomov bolečega grla. Več o pastilah Septabene preberite tukaj.

Edinstvena sestava Septaben zagotavlja trojno moč:

 • olajšanje bolečine,
 • zmanjšanje vnetja in
 • odpravljanje vzrokov okužbe.

Septabene so prava izbira ob prvih znakih bolečega in vnetega grla, zato naj bodo vedno pri roki.

Literatura
 1. Košir P. Primerjalna raziskava terapevtske enakovrednosti med testnim in referenčnim zdravilom fiksne kombinacije 3 miligramov benzidaminijevega klorida in 1 miligrama cetilpiridinijevega klorida pri preiskovancih z vnetim žrelom, povezanim z okužbami zgornjih dihal. Med Razgl 2015; 54 (3): 433–42.
 2. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2):435-446. https://doi.org/10.3390/covid1020037

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki