Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Kako pozdravimo boleče grlo?

Najpogostejši vzrok za boleče grlo je okužba z virusom. Blagih akutnih okužb zgornjih dihal v nekaterih primerih ni treba zdraviti. V boju z njimi pomagajo domača zdravila, zlasti veliko tekočine, hrana, bogata z vitamini, in počitek. Praskanje, draženje in bolečina v grlu so neprijetni simptomi, ki pogosto vplivajo na požiranje, glas in kakovost življenja, zato jih želimo čim prej odpraviti. Kako jih lahko olajšamo in svojemu grlu zagotovimo potrebno moč?

Načini zdravljenja
Zdravila brez recepta

Na voljo je več zdravil brez recepta z različnimi lastnostmi in učinkovinami. Nekatera lajšajo simptome, druga pa odstranjujejo vzrok okužbe. Izberemo zdravilo, ki lajša bolečino, blaži vnetje in odstranjuje vzrok okužbe (viruse, bakterije ali glivice). Tako učinkujejo Septabene, ki zagotavljajo trojno moč delovanja proti bolečemu grlu. Na voljo so v 2 farmacevtskih oblikah: v priročnem pršilu in pastilah z različnimi okusi. (1) Izberemo obliko, ki nam najbolj ustreza.

Zdravljenje z antibiotiki

Antibiotiki so zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb, na primer okužb z bakterijo Streptococcus. Pomembno si je zapomniti, da pri zdravljenju virusnih okužb niso učinkoviti. Tudi do 95 % vnetij grla pri odraslih in otrocih pa povzročijo virusi.

Antibiotiki bakterije ubijejo ali preprečijo njihovo rast in širjenje. Uporabljajo se za zdravljenje resnih okužb, ki lahko ogrožajo življenje.

Jemljemo le antibiotike, ki nam jih predpiše zdravnik.

Zdravljenje z antibiotiki je upravičeno pri resnih zapletih, kot so pljučnica, bronhitis in revmatična vročica pri tonzilitisu, ki jo povzroča streptokok skupine A. Zdravnik nam antibiotik predpiše, če je treba pozdraviti bakterijsko okužbo.

Zakaj se antibiotiki ne uporabljajo kot univerzalno zdravilo za boleče grlo?

Boleče grlo običajno povzročajo okužbe z virusi, ne z bakterijami, lahko pa je povezano z drugimi vzroki (npr. s kajenjem, mrazom, vročino). Ob pogostem in nerednem jemanju antibiotikov lahko bakterije proti njim postanejo odporne. Zato bo lahko v prihodnosti zdravljenje bolezni, kot je angina, ki je posledica okužbe z bakterijo, zelo zapleteno.

Še nekaj koristnih nasvetov

Nekatere neprijetne simptome okužbe grla lahko zdravimo s tradicionalnimi zdravili in nekaterimi domačimi zdravili.

  • Priporočljivo je okrepiti imunski sistem, kar pomeni, da moramo počivati. V boju proti okužbam imunskemu sistemu zelo pomaga reden urnik spanja.
  • Hrana, bogata z vitamini, prav tako podpira delovanje imunskega sistema.
  • Priporočljivo je, da ne kadimo in ne pijemo alkohola.
  • Bolečino lahko lajšamo s toplimi napitki, na primer s toplim (ne vročim!) čajem z medom, juho ali toplo vodo. (4)
  • V prostorih povečamo vlažnost, saj lahko suh zrak poslabša nelagoden občutek v grlu.
  • Dokler bolečina ne preneha, ne govorimo preveč in poskrbimo, da grlo čim bolj počiva.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki