Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Novi dokazi o protivirusnem delovanju pastil za grlo

Nova in vitro študija o pastilah, ki vsebujejo fiksno kombinacijo benzidaminijevega klorida (benzidamin, BK) in cetilpiridinijevega klorida (cetilpiridinij, CPK), je potrdila njihovo protivirusno delovanje proti SARS-CoV-2. Ovojnica virusa SARS-CoV-2 je bila v razmerah, ki so podobne fiziološkemu okolju v ustni votlini, po izpostavljenosti pastili uničena. Rezultati kažejo, da je bilo več kot 99,99 % SARS-CoV-2 uničenega že v prvih minutah delovanja. (1)

SARS-CoV-2 in vneto grlo

Vneto grlo najpogosteje povzročajo virusi – do 95 % primerov pri odraslih in do 70 % primerov pri otrocih. Med ostalimi vzroki so bakterije, glivice in drugi dejavniki (npr. kajenje). (3, 4)

SARS-CoV-2 spada v družino koronavirusov in povzroča covid-19. Simptomi te bolezni so lahko blagi do hudi in se od osebe do osebe razlikujejo. Eden od najpogostejših je vneto grlo (2), ki ga spremljajo bolečina in draženje v grlu ter zmanjšana kakovost življenja (težave s požiranjem sline in tekočine, hripavost, izguba energije itd.).

Protivirusno delovanje proti SARS-CoV-2 je potrjeno in vitro

Cetilpiridinijev klorid je učinkovit proti virusom z ovojnico, bakterijam in glivicam. Ciljno deluje na ovojnico virusa, zaradi česar ta izgubi infektivnost (kužnost). To so potrdili tudi za virus, ki povzroča gripo. (5) V zadnjih dveh letih so opravili nekaj študij o vplivu CPK ali podobnih učinkovin na SARS-CoV-2. Študija o pastilah, ki vsebujejo BK in CPK, je prva preverila delovanje te edinstvene kombinacije proti SARS-CoV-2. Rezultati kažejo, da je bilo več kot 99,99 % SARS-CoV-2 uničenega že v prvih minutah delovanja.

Pri pastilah s kombinacijo benzidaminijevega klorida (BK) in cetilpiridinijevega klorida (CPK) je bilo zmanjšanje koncentracije virusa opazno že po 1 minuti delovanja. V primeru učinkovine CPK, je bilo podobno zmanjšanje mogoče opaziti šele po 15 minutah. (1)

Rezultati študije so objavljeni v mednarodni reviji Covid.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki