Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Kdaj govorimo o vnetju žrela

Žrelo je organ cevaste oblike, ki povezuje nosno in ustno votlino ter se nadaljuje v sapnik in požiralnik.

Kaj je faringitis in kaj je zanj značilno?

Faringitis je vnetje zadnje stene žrela (farinksa), včasih pa je lahko prizadeta celotna žrelna sluznica. Temu vnetju se lahko pridruži še vnetje limfatičnih tkiv (mandljev), kar strokovno imenujemo tonzilitis. Pri angini se tonzilitis in faringitis pogosto prepletata.

Najpogostejši vzrok bolečega žrela je virusna ali bakterijska okužba

Virusi povzročijo več kot 90 % vnetij žrela. Čeprav boleče žrelo spremlja tudi gripo, herpes simpleks in infekcijsko mononukleozo, so za te virusne okužbe značilni še drugi simptomi.

Na območjih s toplejšimi poletji in hladnejšimi zimami je virusno vnetje žrela pogostejše pozimi in zgodaj spomladi. Ker se ljudje več družijo v zaprtih in slabo prezračenih prostorih, se virusi, ki povzročajo vnetje žrela, zelo hitro širijo.

Virusi se lahko prenašajo kapljično s kašljanjem ali kihanjem. Kužne kapljice ostanejo na neumitih rokah, ki so bile v stiku s tekočinami iz ust ali nosu okužene osebe. Zato so higienski ukrepi prvi in najpomembnejši način za preprečevanje bolečega žrela in sezonskih akutnih virusnih okužb dihal.

Pri večini sicer zdravih ljudi virusno vnetje žrela ne traja dolgo in brez zapletov mine brez zdravljenja, čeprav ga lahko spremlja zelo slabo počutje.

Vnetje žrela, ki ni posledica okužbe z virusom, skoraj vedno povzroči bakterija, in sicer betahemolitični streptokok skupine A. Podobno kot virusno vnetje žrela se tudi streptokokno vnetje zelo hitro širi, zlasti pozno pozimi in zgodaj spomladi.

Poleg virusnega in bakterijskega vnetja žrela lahko boleče grlo ali žrelo, težave pri požiranju in bele pike v ustni votlini povzroči glivična okužba. Gre za oralno (ustno) kandidozo, ki prizadene predvsem dojenčke in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Če žrelo boli več kot dva tedna, so lahko vzrok za to refluks, dihanje skozi usta v suhih prostorih, izcedek, ki se iz nosu cedi v žrelo, in v redkih primerih tudi otekanje žrela.

Simptomi vnetja žrela

Glavni simptomi vnetja žrela

 • boleče grlo
 • suho grlo, draženje v grlu
 • bolečina pri požiranju
 • bolečina pri govorjenju

Prisotni so lahko še drugi simptomi, na primer utrujenost, šibkost, bolečina v mišicah, glavobol, tudi zvišana telesna temperatura.

Kako zdravimo vnetje žrela?

Zdravljenje je vedno odvisno od vzroka bolezni. Ker antibiotiki pri virusnih okužbah niso učinkoviti in ker želimo preprečiti njihovo čezmerno uporabo, se za lajšanje simptomov vnetja žrela priporočajo antiseptična in protibolečinska zdravila v obliki pastil in oralnih pršil za lokalno uporabo.

Pomembno je lajšati simptome in izboljšati počutje, da lahko imunski sistem sam premaga bolezen.

Še nekaj koristnih nasvetov

 • Poskrbimo za dovolj počitka.
 • Dovolj pijemo, da preprečimo dehidracijo.
 • Pijemo tople napitke (čaj ali juho) ali jemo mehkejšo toplo hrano, da pomirimo grlo in olajšamo neprijetne simptome.
 • Povečamo vlažnost zraka v prostorih, saj suh zrak poslabša simptome.

Z upoštevanjem teh nasvetov izboljšamo počutje pri vseh vrstah okužbe žrela. Če gre za bakterijsko okužbo, pa nam zdravnik predpiše antibiotike. Pomembno je, da jih jemljemo po zdravnikovih navodilih in da jih ne prenehamo jemati, tudi če se že bolje počutimo.

Kako preprečimo vnetje žrela?

Vseh okužb ni mogoče preprečiti, lahko pa upočasnimo njihovo širjenje.

 • Pogosto si umivamo roke, zlasti po brisanju nosu in skrbi za otroka z bolečim grlom.
 • Če je v našem gospodinjstvu oseba z boleznijo dihal, njen jedilni pribor hranimo ločeno od pribora drugih družinskih članov. Po uporabi ga temeljito operemo z vročo vodo, priporočljivo je tudi, da uporabljamo drugo gobico.
 • Uporabljene robčke, v katere obrišemo izcedek iz nosu in kihamo, takoj odvržemo v smeti.
 • Ne rokujemo se z ljudmi, ki kažejo znake akutne virusne okužbe dihal.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki