Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Bolezni grla pri otrocih

Se je tudi vaš otrok že kdaj vrnil iz šole ali vrtca s steklenimi očmi, utrujen, slabe volje in je tožil, da ga boli grlo?

Kadar se to zgodi, mu seveda želimo takoj pomagati. Poskrbimo za čaj z medom, volnene nogavice, mehko odejo in topel objem. Pomagamo si z zdravili proti vročini (antipiretiki), zdravili brez recepta za lajšanje kašlja, bolečine v grlu ali vnetja ter izdelki, ki delujejo na nosno sluznico. Takšno zdravljenje brez dvoma odpravlja simptome.

Kaj pa vzrok okužbe? Poglejmo, kdaj in zakaj se pri otrocih razvije boleče grlo.

Kaj povzroča simptome?      

Draženje v grlu, pordelost, težave pri požiranju in bolečina se lahko pojavijo iz različnih vzrokov. V nadaljevanju bomo predstavili najpogostejše.

Pri 9 od 10 otrok je vzrok za boleče grlo prehlad, to je akutna virusna okužba dihal. Torej simptome povzroča virus.

Ali ste vedeli?

Draženje, pekoč občutek in bolečino v grlu lahko povzroča … suh zrak! Te težave so pogoste zlasti med kurilno sezono, ko se vlažnost zraka v prostorih zmanjša zaradi vročih radiatorjev. Povečamo jo lahko z vlažilnikom, ki ga kupimo ali izdelamo sami.

V večini primerov antibiotiki niso rešitev

Pomembno si je zapomniti, da pri zdravljenju virusnih okužb antibiotiki niso zelo učinkoviti. Otroku jih damo le, če mu jih predpiše zdravnik. Sicer pa poskrbimo za primerno hidracijo s toplimi (ne vročimi!) napitki, dovolj spanja in počitka. Izberemo hrano, ki je bogata z vitamini in minerali ter je dovolj mehka, da ne popraska že tako razdraženega grla. Pazimo tudi, da ni vroča. Bolečino in vnetje v grlu lahko lajšamo z zdravili brez recepta.

Različne vrste okužb
Angina

Če boleče grlo spremljata zvišana telesna temperatura in šibkost, gre lahko za streptokokno okužbo. Eden od zanesljivih znakov so bele lise na mandljih. Najpogosteje zbolijo otroci, stari od 5 do 15 let. Zdravnik predpiše antibiotike, upoštevati pa moramo tudi druga navodila, saj se lahko pri streptokokni okužbi razvijejo različni zapleti.

Gripa

Gripa (influenca) je virusna okužba, ki večinoma prizadene dihala – nos, grlo in pljuča. Najpogostejši znaki in simptomi so zvišana telesna temperatura, bolečina v mišicah, mrzlica in potenje, glavobol, trdovraten suh kašelj, oteženo dihanje (dispneja), utrujenost in šibkost, izcedek iz nosu ali zamašen nos, boleče oči in občutljivost za svetlobo, bruhanje in driska (pogosteje pri otrocih) ter boleče grlo. Zdravljenje je večinoma simptomatsko.

Covid-19

Otroci običajno zbolijo za blažjo obliko covida-19 kot odrasli, vendar se tudi pri njih pojavljajo znaki in simptomi, kot so boleče grlo, zvišana telesna temperatura, šibkost, suh kašelj in dispneja. Če otrok kaže simptome covida-19 (in so v družini ali med drugimi stiki potrjeni primeri okužbe), se nemudoma obrnemo na izbranega pediatra in upoštevamo njegova priporočila.

Mononukleoza

Mononukleoza je manj pogosta bolezen. Povzroča jo Epstein-Barrov virus, ki se prenaša s slino, zato infekcijsko mononukleozo imenujemo tudi bolezen poljuba. Vendar se virus ne prenaša zgolj s poljubljanjem; dovolj je že, če uporabljamo isti kozarec ali pribor. Inkubacijska doba po okužbi traja od 4 do 6 tednov, pri otrocih pa je lahko krajša. Pri njih je lahko bolezen asimptomatska. Simptomi in znaki se večkrat razvijejo pri najstnikih, ki najpogosteje navajajo utrujenost, zvišano telesno temperaturo in glavobol. Zdravnik pri pregledu opazi povečane limfne vozliče v vratu in pod pazduhami ter kožni izpuščaj. Pri tej bolezni je pomembno opozoriti na boleče grlo, saj se lahko zaradi tega simptoma postavi napačna diagnoza streptokokne okužbe, ki se po zdravljenju z antibiotiki ne izboljša. Mononukleozo je treba potrditi s testom za določanje nekaterih antigenov v bolnikovi krvi.

Laringitis

Pri bolečem grlu ne moremo mimo laringitisa, ki ga spremljata vnetje in otekanje glasilk. Kot številne druge bolezni zgornjih dihal ga povzročajo virusi in bakterije. Lahko je tudi posledica hipotermije, vdihavanja hladnega ali vročega suhega zraka skozi usta, vdihavanja prašnega zraka ali čezmerne uporabe grla (npr. če otrok dolgo kriči). Pri laringitisu otroci največkrat povedo, da jih v grlu draži in srbi, da imajo suho grlo. Opazimo, da so hripavi, včasih so tudi brez glasu. Seveda lahko otekanje sluznice glasilk povzroči bolečino. Z zdravljenjem želimo odpraviti vzrok okužbe, zmanjšati vnetje, lajšati bolečino in neprijetne občutke ter povrniti glas.

Kdaj obiskati zdravnika?

Zdravnika nemudoma obiščemo, če se pri otroku poleg bolečega grla pojavljajo naslednji znaki in simptomi:

  • zvišana telesna temperatura, ki traja več kot 3 dni,
  • dehidracija (manj sline, manj urina),
  • težave pri dihanju,
  • bolečina v ušesih ali ob nosu,
  • težko požiranje tekočine ali sline,
  • bolečina v grlu, ki traja več kot 48 ur,
  • znatno poslabšanje zdravstvenega stanja.
Tujek v grlu

Tujek v zgornjih dihalih zahteva nujno medicinsko pomoč. Če otrok na primer jé ribo in ni pozoren na kosti, lahko kakšno pogoltne. Kost se lahko zatakne v steni grla ter povzroči bolečine, otekanje in draženje. Če sumimo, da bolečino v grlu povzroča tujek, ga nikakor ne poskušamo odstraniti sami in otroku ne dajemo trdne hrane, saj se lahko zaradi tega kost zagozdi še globlje v žrelu. Nemudoma obiščemo zdravnika!

Seveda je vzrokov za boleče grlo več. Povzamemo pa lahko, da bolečino v grlu pri otrocih najpogosteje povzroči okužba z virusom. Zdravljenje je simptomatsko in usmerjeno v lajšanje bolečine in vnetja ter odstranitev vira okužbe. Če smo vseeno v dvomih ali nas otrokovo zdravstveno stanje skrbi, pa nemudoma pokličemo zdravnika.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki