Tvoje grlo je tvoja moč.

Button
Za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani Septabene uporabite brskalnik Google Chrome, Safari ali Mozilla Firefox ipd.

Boleče grlo – kaj lahko storimo?

Vsi poznamo neprijeten občutek, ki se začne z draženjem v grlu in oteženim požiranjem ter nadaljuje z ostro bolečino, ki lahko traja tudi nekaj dni. Ta bolečina je v večini primerov povezana z okužbo zgornjih dihal, ki je lahko virusna ali bakterijska.

Bolečino vsak od nas občuti drugače. Lahko se zgodi, da moramo zaradi nje spremeniti svoje načrte. Morda se težko zberemo, smo utrujeni, slabše spimo ali se na splošno slabo počutimo.

Ali ste vedeli?

Pri odraslih se okužbe zgornjih dihal pojavijo od 2- do 5-krat na leto, pri šoloobveznih otrocih pa od 7- do 10-krat na leto. Okužbe zgornjih dihal so najpogostejše akutne infekcijske bolezni.

Nas boli grlo ali žrelo?

Navadno se začne z blagim praskanjem v grlu in neprijetnim občutkom pri požiranju, nadaljuje pa z blažjo ali močnejšo bolečino, ki lahko traja tudi več dni. Boli nas grlo. Pa nas res? Boleče grlo je pogovorni izraz, največkrat pa nas v resnici boli žrelo, ki je del zgornjih dihalnih poti.

Žrelo je cev v vratu, ki povezuje nos in ustno votlino ter se nadaljuje v sapnik in požiralnik. Pomemben del žrela je poklopec (epiglotis), ki preprečuje, da bi hrano in pijačo vdihnili v pljuča. Žrelo je del obeh sistemov, dihalnega in prebavnega. Skozenj prehajajo hrana, tekočina in zrak, tako da je udeleženo pri požiranju, govorjenju in dihanju.

Glede na mesto, kjer se pojavita okužba in z njo vnetje, ločimo:

 • vnetje sluznice v žrelu (farinksu), strokovno faringitis,
 • vnetje mandljev (tonzil), strokovno tonzilitis,
 • vnetje grla (larinksa), strokovno laringitis.
Boleče grlo je eden od prvih simptomov okužbe zgornjih dihal

Ustna sluznica in sluznica v grlu sta prva obrambna linija telesa pred virusi in bakterijami. Če je njuna obrambna sposobnost oslabljena, na primer ob zmanjšani telesni odpornosti, kroničnih boleznih ali negativnih vplivih iz okolja, se lahko mikroorganizmi čezmerno razmnožijo, kar vodi v vnetje in okužbo zgornjih dihal. Verjetnost za razvoj okužbe povečajo tudi vdihavanje hladnega zraka skozi usta, pitje hladnih pijač, kadar je telo pregreto, ter prehajanje iz vročega okolja v klimatizirane prostore in nazaj (velike temperaturne spremembe).

Vzroki za boleče grlo

Vzrok za boleče grlo so lahko virusne ali bakterijske okužbe, lahko pa ga povzročajo okoljski dejavniki, kot so suh zrak ali prašni delci v zraku.

Simptomi vnetega grla

 • Draženje ali srbenje, ki se lahko razvije v bolečino.
 • Pordela sluznica in pekoč občutek.
 • Oteklina, ki otežuje požiranje.

Vneto in boleče grlo

Vzroki

virusi

bakterije

glivice

Posledice

bolečina

rdečina

oteklina

pekoč občutek

oteženo požiranje

suha usta

Septabene

Total

Trojna moč, ki hitro uglasi vaše boleče grlo!

Ali ste vedeli?

Prehlad je eden od najpogostejših vzrokov za odsotnost z dela in od pouka. Običajno ga prinesejo otroci, nato pa družinski člani zbolevajo na 2 do 5 dni. Eden od prvih simptomov je boleče grlo.

Boleče grlo najpogosteje povzročajo rinovirusi (od 30 do 50 % vseh prehladov pri odraslih), koronavirusi, enterovirusi, virusi gripe in adenovirusi. V življenju povprečno prebolimo več kot 200 prehladov. Vsak traja približno 2 do 6 dni. Virusi okužijo sluznico, ki oteče, pordeči in se vname. Simptomi se običajno začnejo kazati v grlu z neprijetnim draženjem in pekočim občutkom ter bolečino ob požiranju. V naslednjih 48 urah se izrazi večina simptomov (npr. voden izcedek iz nosa, kihanje, draženje oči, slabo počutje, kašelj). Vse te simptome povzroča vneta in otekla sluznica zgornjih dihal. Glavni zaplet pri prehladu je dodatna okužba z bakterijami, ki lahko vodi v pljučnico.

Ali ste vedeli?

Bolečina ob požiranju in draženje v grlu sta običajno prva znaka prehlada, ki pa se lahko pojavita tudi ob gripi ali celo angini.

Bolečino v grlu lahko povzročijo tudi hujše vnetne sistemske bolezni ali kajenje. Redko gre za neželeni učinek nekaterih zdravil. Hripavost in glivično okužbo v grlu in ustih lahko povzročijo tudi večji odmerki inhalacijskih kortikosteroidov, ki se uporabljajo za zdravljenje astme.

Grlo lahko začne boleti tudi, če ga čezmerno uporabljamo, na primer po dolgem govoru, pevskem nastopu ali gledališki predstavi.

Boleče grlo je simptom tudi pri angini in faringitisu. Pri angini se poleg njega pojavljajo močno zvišana telesna temperatura, običajno nad 38 stopinj Celzija (pogosto tudi tresavica), glavobol, slabost in bolečina v mišicah in sklepih. Streptokokno vnetje grla lahko prepoznamo po belih lisah, ki se pojavijo na mandljih in steni žrela. Gre za gnojne obloge, ki so (ob dodatnih simptomih) najočitnejši znak, da to ni le nedolžen prehlad in da moramo obiskati zdravnika. Do njega moramo tudi ob streptokoknem faringitisu, za katerega so ob bolečem grlu značilni utrujenost, šibkost, bolečina v mišicah, glavobol, tudi zvišana telesna temperatura.

Kaj lahko storimo ob bolečem grlu?

Kadar je vzrok za boleče grlo virus, je zdravljenje simptomatsko in usmerjeno v čim hitrejše in čim učinkovitejše lajšanje simptomov vnetja. Ob bolečem grlu si lahko pomagamo z oralnimi antiseptiki v obliki pastil ali pršila, ki uničujejo mikroorganizme in preprečujejo širjenje okužbe. Boleče grlo pogosto spremlja bolečina, zato je izdelek za samozdravljenje še učinkovitejši, če vsebuje lokalni antiseptik s protibolečinskim učinkom.

Ali ste vedeli?

Ob bolečem grlu je zelo pomembno, da zdravljenje začnemo takoj. Tako omejimo okužbo in si hitro povrnemo moči. Pri tem je zelo pomembno, da izberemo pravo zdravilo, ki bo odstranilo vzrok okužbe ter hitro olajšalo bolečino in vnetje.

Trojna moč delovanja pastil in pršila Septabene

Septabene vsebujejo antiseptik cetilpiridinij in benzidamin. Ta edinstvena kombinacija učinkovin zagotavlja TROJNO MOČ delovanja.

 • Odpravlja vzrok okužbe.
 • Hitro olajša bolečino (že v 15 minutah).
 • Blaži vnetje (rdečico, oteklino).

Med širjenjem okužb so Septabene vaša prva in prava izbira!

Kako se izogniti virusom, ki povzročajo boleče grlo?

Boleče grlo lahko deloma preprečimo. Virusne in bakterijske okužbe so nalezljive, zato je najboljša zaščita dobra higiena. Med sezono prehlada in gripe moramo poskrbeti za redno umivanje in razkuževanje rok. Ne dotikamo se oči in ust, saj lahko tako okužimo sluznico.

Ali ste vedeli?

Če zbolimo, ostanemo doma, da preprečimo širjenje okužbe. Izogibamo se rokovanju s prehlajenimi osebami. Poskrbimo za zadostno vlažnost zraka v prostorih in jih redno zračimo.

Možnost obolenja lahko zmanjšamo z ustrezno prehrano in redno telesno dejavnostjo, ki krepita imunski sistem. V hladnih jesenskih dneh si privoščimo jedi, bogate z vitamini in antioksidanti, ter popijemo veliko čaja in vode. Poleg ustrezne prehrane so zelo pomembni tudi redna telesna dejavnost, dovolj počitka in spanca, sproščenost ter urejen bioritem, izogibanje alkoholu in kajenju.

Image

Roke si redno umivamo z milom in vodo.

Image

Redno zračimo prostore.

Image

Imunski sistem okrepimo z zdravo hrano in telovadbo.

Image

Izogibamo se zaprtim javnim prostorom, v katerih je veliko ljudi.

Image

Ohranjamo ustrezno razdaljo od oseb, ki kašljajo ali kihajo.

Image

Uporabljamo papirnate brisačke in jih po uporabi odvržemo v smeti.

Image

Ne dotikamo se nosu in oči.

Image

Dihamo skozi nos (sluznica v nosu deluje kot filter za viruse in nečistoče).

Ali ste vedeli?

 • Za bakterijsko okužbo sta značilni povečana gnojnost izmečka ali izcedka iz nosu ter zvišana telesna temperatura. Zdravi se z antibiotiki. Zaradi nepremišljene uporabe antibiotikov nekatere bakterije postanejo odporne proti njim. Kadar je zdravljenje z antibiotiki potrebno, pa jih je treba jemati tako dolgo, kot to predpiše zdravnik.
 • Prehlad se običajno razvija počasi. Začne se z bolečim grlom, glavobolom in kihanjem. Drugi znaki, kot so zamašen nos, izcedek iz nosu in včasih tudi kašelj, se razvijejo pozneje. Pojavi se lahko tudi blaga ali zmerna bolečina v mišicah in sklepih, le redko tudi zvišana telesna temperatura, ki je sicer značilna za gripo.
 • Prehlad se prenaša s kapljicami, ki so v zraku zaradi kašljanja in kihanja bolnikov, ali prek neposrednega stika z bolnikom ali okuženim predmetom.

Preberite več o težavah z grlom.

Vsi članki